Barack Obama blijft president van de Verenigde Staten. Mitt Romney heeft het tot de laatste dag spannend kunnen houden, maar verloor toch nog verrassend de grootste swing state : Florida.

Zelf kon de Republikeinse kandidaat nergens echt stunten, waardoor een overwinning er vannacht nooit echt in heeft gezeten.

Wilde Mitt Romney de verkiezingsnacht echt spannend houden, dan moest hij Pennsylvania en Michigan binnenhalen. Daarom bezocht hij de afgelopen twee weken nog meermaals beide staten. Het leek er eerder in de campagne echter op dat hij de staten al had opgegeven, en dus waren zijn laatste bezoekjes niet meer dan stuiptrekkingen volgens de analisten.

Beide staten gingen vannacht dan ook makkelijk naar Obama.

En het slechte nieuws bleef maar binnenlopen voor Mitt Romney. Al snel werd namelijk duidelijk dat Ohio en Florida erg close waren. In Ohio was dat min of meer te verwachten, maar algemeen werd aangenomen dat Florida redelijk dicht bij Romney aanleunde.

Gedurende de nacht lagen de resultaten enorm dicht bij elkaar. Na 7 miljoen getelde stemmen bijvoorbeeld, lagen beide kandidaten amper 1.000 stemmen uit elkaar in Florida.

Update 05.17u :
In Chicago, waar iedereen met een blauw hart was samengekomen, was de sfeer dan ook uitgelaten. Al sinds de vroege avond kwam er alleen maar goed nieuws voor de Democraten, en het gejuich werd dan ook alleen maar luider.

Toen om 05.17u de beslissende staat bekend werd gemaakt, ontplofte de zaal en kon het overwinningsfeest ingezet worden.

05.18 u : bekijk het eerste Twitter-bericht van Obama net na de bekendmaking van de  herverkiezing van de president.
 

Thuisstaat
Zoals verwacht gaan Texas, Utah, Idaho, Montana, Arizona, Kansas, Louisiana, Nebraska, Mississippi, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Indiana, West Virginia, South Carolina, Georgia, Alabama, Tennessee, Kentucky en Oklahoma naar Romney (203 kiesmannen). Indiana was de eerste Obama-staat uit 2008 die terugkeert naar het Republikeinse kamp.

Obama (303 kiesmannen) heeft zoals verwacht Californië, Oregon, Hawaïi, Washington, New York, New Jersey, Minnesota, New Mexico, Illinois, Connecticut, Delaware, Rhode Island, Maryland, Massachusetts (thuisstaat van Romney), Vermont en de hoofdstad Washington in de wacht gesleept.

Update 05.30u
Uitzinnige taferelen in Chicago. De Empire State Building kleurt Democratische blauw. Op Times Square in New York vallen mensen elkaar in de armen.

Het verdict valt vroeger dan verwacht. Maar nadat Obama Ohio, Wisconsin en Iowa achter zijn naam schrijft, is de zaak beklonken.

Bekijk de overwinningstoespraak van de herverkozen president hier op The New York Times.

(CNN/ Damon Winter/The New York Times/ foto)